Big Data

Ingediend door Dick Bierman op wo, 05/24/2023 - 13:42
Big Data

Gaat het nu echt in 2023 gebeuren? De erkenning in de wetenschappelijke wereld dat de Parapsycvhologie werkelijk iets heeft om te bestuderen?

Subsidieaanvragers voor parapsychologisch onderzoek krijgen vaak te horen: De voorgestelde onderzoeksmethode ziet er goed uit maar we denken dat de fenomenen die u wilt onderzoeken niet bestaan en dus willen we er toch geen subsidie voor geven. Dat schiet dus niet op en zo komen we geen slag verder, een catch 22 situatie. Maar een recente analyse van 1.6 miljoen! trials van een online Remote Viewing (precognitie) experiment dat 15 jaar heeft gelopen zou aan deze situatie wellicht een einde kunnen maken.
De resultaten ervan worden op het congres van de Parapsychological Association in Oslo gepresenteerd en alhoewel de totale resultaten nog niet bekend zijn, zeggen de geruchten dat deze resultaten wel eens een definitieve doorbraak voor de Parapsychologie kunnen betekenen. Een van de belangrijkste bevindingen zou zijn dat de allereerste trial de beste resultaten geeft. Dat heet in een andere context ‘beginnersgeluk’. Maar zelfs Rhine zag al tijdpatronen in zijn kaartraad-experimenten. Dat werd toen het decline-effect genoemd. Wel zou een van de conclusies van de onderzoekers zijn dat de effect grootte heel bescheiden is. Ongeveer 3%. Dat is dus veel minder dan de 8% effecten die tot nu toe op grond van de Ganzfeld telepathie experimenten geclaimd wordt.

Dick Bierman